FORGOT YOUR DETAILS?

Zonnepanelen dragen bij aan de verbetering van het energielabel van de woning. Daarnaast zal het zo zijn dat wanneer u uw woning wenst te verkopen, het lagere energielabel zal zorgen voor een hogere waarde van uw woning. Verder zorgt een zuinige woning voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot en daarmee draagt u bij aan een beter milieu! Door zonnepanelen te laten plaatsen kunt u het energielabel met één of zelfs meerdere stappen verbeteren. Maar hoe werkt de verlaging van het energielabel nou precies?

Energielabels lopen van A++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) en worden bepaald aan de hand van de EnergieIndex (EI). De mate waarin het energielabel veranderd wordt bepaald door het oppervlak van de zonnepanelen op uw dak en dat wordt vervolgens gedeeld door de omvang van uw woning. De omvang wordt daarbij bepaald door uw woonoppervlakte en door de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en de grond. Dit betekend dat het energielabel voor een eengezinswoning met 14 zonnepanelen een veel grotere verbetering geeft dan een vrijstaande woning met 14 zonnepanelen.

De overheid kijkt voor de bepaling van het energielabel naar het oppervlak van de zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120Wp per vierkante meter. Op het moment dat u het energielabel wilt laten aanpassen dan dient u een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. De adviseur neemt allerlei kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, de aanwezige isolatie en de zonnepanelen. Op basis van deze kenmerken wordt berekend hoeveel energie er nog is voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Op die wijze wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook het label te staan. Kijk voor meer informatie ook eens op www.energielabel.nl

TOP