FORGOT YOUR DETAILS?

Doordat wij gebruik maken van de Enphase IQ7 micro-omvormer wordt het systeem parallel geschakeld geplaatst. Hierbij krijgt ieder paneel een eigen omvormer, deze omvormer wordt achter het zonnepaneel op het dak geplaatst. Het voordeel hiervan is dat er geen (grote) omvormer meer in de woning wordt geplaatst. Door een parallel geschakeld systeem werkt ieder zonnepaneel individueel. Mocht er onverhoopt een storing in een paneel/omvormer opspelen, blijft de rest van uw zonnepanelen systeem functioneren.

De zonnepanelen welke wij plaatsen hebben een afmeting van 1,68 meter hoog en zijn circa 1 meter breed. De zonnepanelen kunnen wij zowel portrait (staand) als landscape (liggend) op het dak monteren.

De optimale hellingshoek is 35 graden voor schuine daken. Dit betekent echter niet dat daken met een andere hellingshoek niet interessant zijn.
Zonnepanelen kunnen zelfs plat op een dak geplaatst worden en nog steeds een prachtige opbrengst leveren. Bij een plat dak wordt er ook rekening gehouden met de afstand tussen de panelen, hoe hoger de hellingshoek, hoe verder de afstand tussen de rijtjes panelen. Anders gaan ze namelijk schaduw op elkaar werpen. Om zoveel mogelijk panelen op een plat dak te plaatsen worden de panelen daarom onder een hellingshoek van circa 10 – 15 graden geplaatst.

Een dak gericht naar het westen of oosten kan een aantrekkelijk rendement opleveren. Het is natuurlijk wel zo dat een zonnepaneel gericht naar het zuiden meer zal produceren dan een paneel welke naar het westen of oosten is gericht. De regel voor de plaatsing van zonnepanelen is dat zij direct op het westen of oosten geplaatst kunnen worden, maar ook overal tussen het westen en oosten in.

De zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating, hierdoor vergen de zonnepanelen weinig onderhoud. Dit omdat een regenbui de vuiligheid/stof van een paneel zal afspoelen. Uiteraard zijn er omstandigheden waardoor de panelen wellicht wel schoongemaakt dienen te worden. Mocht dit het geval zijn, dan zal de monteur u hierop wijzen tijdens de installatie.

Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn hangt af van een aantal factoren. Allereerst zal er worden gekeken naar wat er jaarlijks aan stroom wordt verbruikt, dit wordt op de jaarafrekening van de energiemaatschappij aangegeven in kWh. Verder is het handig om te kijken naar wat er eventueel gaat spelen in de toekomst. Gaan er eventueel kinderen uit huis waardoor er minder wordt verbruikt of gaat er juist meer verbruikt worden door de aanschaf van een elektrische auto.
Naast het huishoudelijke verbruik zijn er ook andere factoren die een rol spelen in het aantal benodigde zonnepanelen. Wat is bijvoorbeeld het vermogen van de zonnepanelen, zijn er schaduwfactoren rondom de woning, wat is de oriëntatie van de zonnepanelen, et cetera. Om die reden is het pas duidelijk om vast te stellen hoeveel panelen er nodig zijn wanneer we deze factoren hebben bekeken.

De verwachte opbrengst van de zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk. Factoren welke een rol hierin spelen zijn onder andere:

  1. Vermogen van het paneel
  2. Ligging van de woning (aantal zonuren)
  3. Hellingshoek van het dak
  4. Schaduw
  5. Oriëntatie van het dak waar de panelen geplaatst gaan worden

Doordat geen enkele woning gelijk is, zullen wij op basis van deze factoren een berekening maken wat de verwachte jaaropbrengst zal zijn.

Het plaatsen van zonnepanelen is vergunningsvrij.
Echter zijn er twee uitzonderingen, wanneer u in het bezit bent van een monumentaal pand of wanneer u woonachtig bent in een beschermd dorps- of stadsgezicht. Er gelden dan andere regels en in veel gevallen is het plaatsen van zonnepanelen vergunning plichtig. Hiervoor kunt u een vergunningscheck laten uitvoeren op www.omgevingsloket.nl

U betaald het volledige bedrag aan ons, vervolgens kunt u via de Belastingdienst een aanvraag indienen voor de 21% Btw teruggave. Zie hiervoor de website van de Belastingdienst.

Nadat wij de factuur hebben verstuurd en u deze aan ons heeft voldaan kunt u via het formulier van de Belastingdienst de 21% Btw teruggave aanvragen. U dient de btw binnen 6 maanden na installatie aan te vragen anders maakt u geen aanspraak meer op deze teruggave.

Mocht u ZZP'er of hebt u een eenmanszaak, dan geldt deze wijze van aanvragen niet. U dient dan de btw terug te vragen in uw periodieke aangifte.

Op het moment dat u zonnepanelen heeft laten installeren en de btw-teruggave wenst, dan wordt u bij de Belastingdienst gezien als 'ondernemer'. Op het moment dat u zich aanmeldt voor de KOR (kleineondernemersregeling) heeft u het voordeel dat u maar eenmaal aangifte voor de zonnepanelen hoeft te doen. Het kleine nadeel is, is dat u in de komende 3 jaar kan uitbreiden wat betreft uw zonnepanelen (denk hierbij aan extra panelen of bijv. een batterij-opslag) maar u komt dan niet in aanmerking voor nog een keer de btw-teruggave.

U kan dan ook kiezen om ieder kwartaal aangifte te doen over de zonnepanelen, de btw aangeven én betalen. Mocht u een nieuwe investering doen betreffende de zonnepanelen, dan kunt u deze opnemen bij de eerst volgende kwartaal aangifte. Nadeel hierbij is wel dat op het moment dat u vergeet de aangifte te doen, u het risico loopt een boete te ontvangen van zo'n €5000,00.

Op het moment dat de zonnepanelen meer opwekken dan dat er op dat moment wordt verbruikt, dan levert u het overschot automatisch terug. Op zo'n moment ben u als het ware zelf een energieleverancier. Stroom wat u op dat moment direct verbruikt, bijvoorbeeld wanneer u de vaatwasser aanzet, terwijl de zon volop schijnt wordt niet terug geleverd aan het energienet. Dit deel van de zelfopgewekte stroom zal nooit zichtbaar zijn voor de energiemaatschappij, u daarentegen kan dit deel wel terugvinden in de MyEnlighten app.

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die u teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die u afneemt. Dit noemen we salderen.  Alleen over uw netto verbruik (afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom) betaalt u verbruikskosten, energiebelasting en btw. Het vastrecht voor energietransport betaalt u altijd, ook als uw nettoverbruik nul is.

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd, per jaar vanaf 2023 mag u 9 procent minder salderen. Per 2031 stopt het salderen volledig. Lees hier het definitieve besluit.

Naast dat u de btw-teruggave dient aan te vragen, dient u zichzelf ook aan te melden als energieopwekker via de website www.energieleveren.nl . Dit bent u wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Op het moment dat u van ons de factuur ontvangt, ontvangt u ook alle gegevens welke u dient in te vullen op het moment dat u zich gaat registreren. Wanneer u zich aanmeldt als energieopwekker, zal uw energiemaatschappij vanuit daar het bericht ontvangen dat u zonnepanelen heeft laten plaatsen op het dak. Tevens kunt u contact opnemen met de energieleverancier om uw maandbedrag betreffende het stroom te laten verlagen óf u kunt het maandbedrag laten staan zodat dit met de eerst volgende jaarafrekening zal worden aangepast.
Tevens zal de netbeheerder een controle uitvoeren of uw huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor het terugleveren, op het moment dat uw elektriciteitsmeter niet voldoet ontvangt u automatisch bericht om uw meter kosteloos te laten vervangen.

Op het moment dat uw vraag er niet tussen staat, kunt u maandag tot en met vrijdag telefonisch contact opnemen met 072-79 79 025 of stuur een e-mail naar info@agibasolar.nl of vul ons contactformulier in.

TOP