FORGOT YOUR DETAILS?

DE BESTE GARANTIE VOOR LANGDURIGE RENDEMENTEN IS ONZE KWALITEIT

  • Hanwha Q CELLS zet in op een volledig geautomatiseerde productie. Enkel zo kunnen onnauwkeurigheden worden uitgeschakeld. Dat geldt in Bitterfeld-Wolfen, alsook in Malaisië en andere standplaatsen.
  • IEC testcriteria zijn voor ons niet voldoende. In het eigen paneeltestcentrum gelden 2-3 maal zo strenge regels om de hoogste kwaliteit, prestatie en efficiëntie te verzekeren.
  • Samen met de VDE hebben we bijkomend het hardste kwaliteitsprogramma van de branche omgezet – Quality Tested. Voor de eerste keer zijn herhaalde controles verplicht.
  • Bij de dynamische belastingstest aan het gerenommeerd Australische Cyclone Testing Station (James Cook University) hebben onze zonnepanelen als eerste windsterktes van 350 km/u getrotseerd.

ZWAKLICHTVERHOUDING EN TEMPERATUURVERHOUDING VAN EEN ZONNEPANEEL

zwaklichtverhouding

Klik voor meer info

Om de opbrengststerkte van een zonnepaneel te beoordelen, mag men niet uitsluitend op het nominaal vermogen afgaan, want deze wordt bij een ideale straling van 1000 W/m2 gemeten. Dat komt overeen met de intensiteit van een heldere zonnedag in juni. Maar hoe ziet het eruit bij frequente bewolking, regen, nevel en duisternis – onder zogenaamde zwaklichtomstandigheden?

Dan daalt de stralingsintensiteit naar de helft (deels bewolkte hemel) en veel minder (bewolkte hemel). In noordelijke landen (zoals Duitsland) wordt de referentiewaarde van 1000 W/m2 slechts zelden bereikt. In regio's zoals Zuid-Spanje maakt hij nog ongeveer 19% uit van de stralingshuishouding. In Duitsland (voorbeeld Kassel) is het aandeel van 1000 W/m2 bijna verwaarloosbaar.

Bovendien komt erbij dat de panelen niet – zoals bij de meting van het nominaal vermogen – loodrecht naar de zon geïnstalleerd worden, maar in een scherpere hoek. Hoe kleiner de hoek, hoe slechter het rendement van het invallend licht. Dit verandert in de loop van de dag door de beweging van de zon. Hier kunnen trackers een hulpmiddel zijn, die echter zeer duur zijn. Relevant is daarom ook het gedrag van de paneel bij zwakkere stralingswaarden – de zogenaamde zwaklichtverhouding. Voor de beoordeling wordt standaard het rendement van de paneel bij 200 W/m2 genomen.

Hanwha Q CELLS bouwt zijn zonnepanelen voor reële omstandigheden. De nieuwe panelen bereiken bij een geringe straling van 200 W/M² nog steeds 98% van hun oorspronkelijk rendement. Bij stralingswaarden tussen 400 en 900 W/m³ kunnen zelfs rendementen van meer dan 100% van de nominale waarde worden behaald. Dat werd ook bevestigd door het Fraunhofer ISE.

Samen met de excellente temperatuurcoëfficiënten en de hoge prestatieklassen staan Q CELLS zonnepanelen daarom voor een absolute opbrengststerkte. Dat toont ook een opbrengstvergelijking met andere merkaanbieders in de standaard simulatiesoftware PV Sol. Q CELLS panelen behalen hier in installaties in München ongeveer 2% meer opbrengst dan vergelijkingspanelen van merkaanbieders.

Het rendement van een paneel is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer het wordt, hoe verder het rendement daalt. Zo is de temperatuurcoëfficiënt naast de zwaklichtverhouding één van de belangrijkste factoren voor de paneelprestatie onder reële omstandigheden. Want wat gebeurt er op een zomerdag in Athene als de thermometer stijgt tot boven de 40 °C? Of als de paneel door de werking verhit en de werkwarmte niet voldoende wordt afgevoerd?

Zonnepanelen behalen tijdens de werking niet zelden temperaturen tussen 45 en 65 °C – zelfs op koele dagen. De temperatuurcoëfficiënt geeft hierbij aan met hoeveel procent de paneelprestatie bij een temperatuurverhoging van een graad daalt.

Het industriegemiddelde voor de temperatuurcoëfficiënten bedraagt al jaren tussen -0,49 en -0,46 % per graad Celsius (opgegeven in %/K) – wat bij 65 °C een prestatiedaling van tot wel 18 % bepaalt, die zich rechtstreeks spiegelt in uw opbrengstwaarden. Bemoeilijkt wordt deze schatting door een ± 10 % relatieve hoge tolerantiebreedte van de temperatuurcoëfficiënt-meetgegeevns. De meeste paneelfabrikanten geven hier vaak de betere en niet de waarschijnlijke coëfficiënten op.

Hanwha Q CELLS heeft zijn panelen verder geoptimaliseerd om het prestatieverlies binnen strikte grenzen te houden. De nieuwe Q CELLS zonnepanelen kenmerken zich door één van de beste temperatuurcoëfficiënten voor kristallijne panelen. Pro Kelvin (K) temperatuurverhoging verlaagt het nominaal vermogen met maximaal -0.42 procent.

Wat op het eerste moment er slechts als het tweede cijfer naast de komma uitziet, verhoogt in de werking met minstens 1% extra opbrengst en betekent tegelijk ook hoger eigen verbruik en hogere rendementen!

TOP